Сам Си Прерязвам Гърлото или къде отиде смисълът

Предполагам сте чували за Диблър Сам Си Прерязвам Гърлото, култов герой на Пратчет, който успешно продава наденички, създадени от части на животното, които дори то не подозира, че притежава.
Важното е да са гарнирани с достатъчно количество пържен лук и горчица.

За него се присетих тези дни, в които общественото внимание се очаква да е приковано към безобразното поведение на вицепремиера и протеста „Системата ни убива“. Казвам, че се очаква да е приковано, защото моето наблюдение е, че всички знаят за него; всички, които познавам го подкрепят; но някак си, има и други важни неща. Много съм далеч от идеята да отричам другите каузи и нужди, но все пак, не разбирам как и защо точно този протест и точно това поведение на вице-то не доведоха до масови безредици и бунт. Трудно ми е да се сетя за по-валидна причина за такива действия, от политическата арогантност и от страданието на болни деца и техните майки…
Не смятам, че тази апатия е резултат от липсата на чувствителност (поне се надявам да не е), но все пак тя е на лице. Протестът е малоброен, а хората които го посещават са обичайните заподозрени.

Къде ни е скапаният проблем, по дяволите?

В горчицата и пържения лук, очевидно… Където горчицата са дребните ни ега, които имат нужда да изпъкнат с нещо значимо и различно, а пърженият лук е повтарящото се политическо поведение, в което поредният нагляр ни обяснява, че не е казал, това което каза вчера или поне, че не е имал това предвид, а ние сме пълни тъпанари и не го разбираме. Но така сме се закачили за тая горчица, че вместо да се фокусираме и да изметем неприятното копеленце и категорично да покажем на останалите такива какво ги чака, ние мажем горчица през социалните медии и замазваме основния пойнт. Вероятно защото не можем да надскочим собственото си его и да подминем второстепенни „проблеми“ за да останем във фокус и да насочим енергията си към основните проблеми.

Пример за горчица:
1. Моя приятелка, в яда си постнала във вездесъщия Фейсбук статия на ПИК. Сега, ясно е че ПИК са пълна боза, но наистина ли е важно десетина коментара под въпросния пост да са свързани с хигиената на източниците и как те не трябва да се популяризират?
Защото, само за разнообразие, ПИК бяха написали, че се готви контрапротест. Нещо, което се оказа факт този път. Така или иначе, важната информация, свързана с поредното политическо безобразие, заслужаващо не просто оставка, а доста по-крути мерки, се замаза покрай „лошия“ пост.
Тъжно, другари!

2. Преди малко известен активист за човешки права, който принципно подкрепям, си направи труда да се заяде с известен ежедневник, че били сменили женския род на адвокатКА нам`коя си, на адвокат нам`коя си…
Не искам да омаловажавам правото на хората да избират как да им наричат професията, длъжността и т.н., но все пак, онзи ден пред МВР беше зверс
ки пребит човек, по расистки подбуди… и този активист е силно замесен в конкретния казус. Та, може ли адвокатКАТА да ме прости.
В тоя случай нямаме нужда от пилеене на гражданска енергия, хора!

Имам десетки подобни наблюдения, сигурна съм, че и при вас е така.

И покрай множеството подобни изцепки напоследък, се замислям сериозно КОЙ ни е виновен? За липсата на ефективно гражданско общество? За липсата на ефективни политики? За липсата на правоприлагане? За липсата на елементарно уважение и възпитание? И за всичко останало?

Защото в България „Не е луд, който яде баницата, а този който му я дава“ е изконна ценност.

С предобрянето на популистки идеи, като горните, НИЕ раздаваме баници наляво-надясно и после се ругаем защо пак сме си купили наденичка в хляб от Диблър Сам Си Прерязвам Гърлото, като прекрасно знаем, че не искаме да знаем какво има в нея (освен горчицата и пържения лук).

И малоумно забравяме, че Диблър Сам Си Прерязвам Гърлото понякога успява да продаде храните си за ВТОРИ път, нещо което е наистина трудно и необяснимо за вярване…

Призив: Айде, да се фокусираме, другари!

Реклами
Публикувано на Без категория. Запазване в отметки на връзката.

Вашият коментар

Попълнете полетата по-долу или кликнете върху икона, за да влезете:

WordPress.com лого

В момента коментирате, използвайки вашия профил WordPress.com. Излизане /  Промяна )

Google photo

В момента коментирате, използвайки вашия профил Google. Излизане /  Промяна )

Twitter picture

В момента коментирате, използвайки вашия профил Twitter. Излизане /  Промяна )

Facebook photo

В момента коментирате, използвайки вашия профил Facebook. Излизане /  Промяна )

Connecting to %s