Страната „Наужким“

Когато бяхме малки, често се случваше да си играем „наужким“. Палатката която правехме от одеало беше дворец „наужким“. Аз ставах ветеринар „наужким“ и спасявах всички животни по света. „Наужким“ осиновявах всички кучета и котки, „наужким“ се намирахме на самотен остров и „наужким“ си палехме огън, за да приготвем „наужким“ трудно намерената си храна. Детството ми беше щастливо, безвременно и изпълнено с приключения, повечето от които „наужким“. Страхотно е, когато децата използват въображението си и изграждат цели нови светове, изпълнени с копнежи и мечти, нищо че те не са видими и не можеш да ги докоснеш.

В последните години силно впечатление ми прави една тенденция, при която възрастни хора правят неща „наужким“, и това ме притеснява. Притеснява ме защото виждам как целенасочено си вършим работата „наужким“ и „наужким“ правим света по-добър, а трябваше отдавна да сме разбрали разликата между добро и лошо. И да сме признали, че крайните компромиси при преминаването през трудности, не ни помагат да направим света по-добър, а просто правят средата, в която живеем, и животите ни „наужким“. Превръщаме се в хора, които не оставят следи, в хора, които имат само сенки, и когато си отидем, нищо няма да остане след нас. Защото целият ни живот е „наужким“.

Надежда Данабашева, човек на когото вярвам, на когото се възхищавам и от когото уча, излезе с името  и проблема си. Заяви го честно и открито, както тя винаги прави. Истината беше променена от хора, които „наужким“ работят с деца със специални образователни потребности в училището, но предпочитат децата да бъдат преместени в друго училище. Ако могат да запазят средствата за тяхното обучение, обаче, биха били доста доволни. Но чак пък да работят с тях…

Запознайте се с нейния случай, струва си да се види как подменяме доброто с чисто зло.

Българската агенция по безопасност на храните, преди няколко месеца изби над сто птици от защитени видове, защото не хареса поведението на няколко активисти и на един директор на зоопарк. Опита се да обясни действията си със страховит птичи грип. Това се оказа кьорфишек, но истината някъде беше наместена, нагърчена и изопачена спрямо нечии интереси. Спря да е истина.

Децата ни друсат адска синтетика, която ги убива наистина, но ние „се борим“ с употребата на канабис. Ей така, щото така се правели дедите ни и защото е супер по-лесно. Обвиняваме тревата, а никой не си прави труд да изследва КАКВО друго има в нея. Точно по същият начин преди години новините бяха пълни със случаи на хора, които умираха от „менте“ алкохол…
И така „наужким“ се борим с наркотиците, а иначе си кютаме доволни в познатото статукво.

Въздухът ни е „наужким“ въздух, водата ни е „наужким“ вода, планините и морето са „наужким“ наши (ние сме държавата „наужким“), храната ни е „наужким“, евросубсидиите са „наужким“ за нуждаещите се, родителите ми взимат пенсии, които са „наужким“, а аз „наужким“ имам здравна осигуровка и сигурност за старините си…

Току що си дадох сметка, че е невъзможно да изброя дори само най-зловещите примери, които излизат пред погледа ми. И че няма смисъл.

Започнах този текст, защото от пет дни не мога да се успокоя от това, което става с Борис, (с Надя, с Алла, с Генчо – хората, които живеят с онова, най-първото и мръсно „наужким“ от училище).

Започнах го защото имам нужда да излея цялата тази гнусотия някъде навън, далеч от мен, и да си помисля, че като си кажа, това ще промени нещо.

Ми, няма да промени нищо, нуждаем се от нещо друго. Нуждаем се от някакво действие, от някакво решение…

Завършвам този текст с предложение към всеки, който смята, че тази подмяна е недопустима, всеки, за когото истината не е просто вариант/начин да прикриеш интересите си. Не се продава за 15 ст. Признанието ѝ осмисля бъдещето.

Присъединете се към Sklad за гражданска енергия, правя тази група в момента, не мога да гарантирам, че ще успявам да реагирам навреме и да я администрирам качествено. Мога да опитам, пък дано се намерят доброволци. Нека тук разкажем нещата, които ни влудяват и помислим как можем да променим заедно това. Защото по отделно не става. Всички „лоши“ ни искат разделени.

Ще включа в групата няколко човека, на които вярвам безрезервно. А вие ни напишете кой сте, защо искате да членувате тук, изпратете ни препоръки, ако имате. Нека опитаме заедно.

(В групата са нежелани хора, за които е приемливо да намират начини за „обяснение“ защо са готови да правят компромиси със съвестта си.)

Реклами
Публикувано на Без категория. Запазване в отметки на връзката.

Вашият коментар

Попълнете полетата по-долу или кликнете върху икона, за да влезете:

WordPress.com лого

В момента коментирате, използвайки вашия профил WordPress.com. Излизане /  Промяна )

Google photo

В момента коментирате, използвайки вашия профил Google. Излизане /  Промяна )

Twitter picture

В момента коментирате, използвайки вашия профил Twitter. Излизане /  Промяна )

Facebook photo

В момента коментирате, използвайки вашия профил Facebook. Излизане /  Промяна )

Connecting to %s