Развитието на хирургията, през вековете и у нас?

В един момент, някъде към 15-16 век, науката се развива стихийно, а към 17-18в вече съществуват множество медицински училища, които подготвят лекарите. Един от големите им проблеми е, че около 1300 г. църквата забранява дисекцията на мъртви тела, защото това ще навреди на безсмъртната човешка душа.

Естествено, намирането на трупове и незаконната им продажба на медицинските училища се превръща в супербизнес с изключително креативни хрумвания и доста зловещ оттенък. В края на краищата, хирургията получава своето и през 19 в. в Англия вземат решение да предоставят трупове за обучение на медиците. Така прецакват супербизнеса и подпомагат науката.

–––

През 2017 година в България хирургията не е в най-добрата си форма. Имала е години на разцвет, но те са потънали далеч в небитието. Министерството на здравето е в доста пасивно-убийствена позиция спрямо гражданите, а осигуряването на възможности за професионално развитие на лекарите е последния му приоритет. Т.е. заплащането на международни експерти, които да идват в български болници и да обучават лицензирани хирурзи в определени интервенции, е напълно немислимо.

Медиците са доста изнервени от липсата на „материал“ за тренировки, което обуславя невъзможността да влязат в световните научни издания с революционни постижения и да погъделичкат егото си (както и егото на всеки българин, който се чувства щастлив да види сънародник в западните медии).

Трябват им живи тела, върху които да се упражняват.

Тогава на власт идва един министър, който е поставил развитието на науката и реализирането на печалби на първо място в приоритетите на болния си мозък (животите на пациентите са някъде към края в редицата на чакащи за неговия интерес). Той (доста находчиво) намира начин да достави жив материал на приятелите си хирурзи-назначава (не по-малко луд) шеф на фонд, който трябва да спасява деца и пренасочва операциите им към „приятелите“ си хирурзи в България. Те напипват възможността да станат поне лекари на годината и да изгреят във всички национални медии. В замяна ще дадат най-доброто от себе си за да може министъра и шефа на фонда да излязат прави. Да са доказали, че в България такива операции могат да се правят и така да осигурят още жив материал за развитието на „науката“. Успоредно с това ще се изкарат и едни пари от комисионни и всички ще са доволни. Супер! Гениално измислено!

Тук в картинката се появяват едни ужасно неблагодарни родоотстъпници, които вместо да се радват на развитието на българската наука, задават кощунствения въпрос:
„Защо рискувате живота на децата? Тези хирурзи не са квалифицирани.Такива операции се правят в специализирани клиники, където има подготвени специалисти, които могат да спасят детски живот. Дайте шанс за живот на тези деца.“
Техни неблагодарни колеги от друга болница, отказват да направят операцията на живота си, защото са преценили, че съществува съществен риск за живота на пациента.
Родоотстъпниците от гражданското общество (около шест човека) подскачат под път и над път, въоръжени с плакатчета „Убийци!“ и искат оставката на шефа на фонда.
От нищото, министърчето е свалено от поста си, което той още не може да повярва.
Месец по-късно медиите обявяват, че шефа на фонда е уволнен. След пет минути, че не е уволнен.

Съдбата на едно дете се лашка от живот в смърт и обратно в продължение на десетина дни. Шестте човека правят невъзможното и успяват да осигурят пътуването на това дете.
Във Фонда за лечение на деца в чужбина чакат десетки молби, на десетки деца, чиито заболявания може да са професионален или финансов интерес за още лекари и компании, които имат нужда от практика и оборот.
Правилникът на фонда в момента по-скоро подкрепя „науката“ и оборота, и вероятно ще си назначи нов д-р Менгеле. Шестте човека от гражданското общество са изхвърлени и оставени без всякаква информация.

Говорим за децата на Клета майка България, буквално.

Междувременно в Англия прецакаха супербизнеса и подпомогнаха науката през 1832.
–-

Най-вероятно подобни схеми  се случват във всяко кьоше в това министерство, кьошенцето ЦФЛД беше твърде осветено до скоро, та видяхме как работи системата…

Advertisements
Публикувано на Без категория. Запазване в отметки на връзката.

Вашият коментар

Попълнете полетата по-долу или кликнете върху икона, за да влезете:

WordPress.com лого

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Промяна )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Промяна )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Промяна )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Промяна )

w

Connecting to %s