Честит Рожден ден, Систър! Ще се видим скоро!

От много години се опитвам да схвана желанието на здравните ни министри да разрушават работещи структури. Така и не успях да схвана логиката им. Не се задълбочих и в мръсните им игрички. Не вярвах, че може да го правят нарочно. Че може да продължава така. Това безхаберие ми донесе няколко епизода в живота, за които никой не ме беше подготвил.

Епизод 1 – 1990-2003
Министерство на Здравеопазването не съществува. На хартия е там, но само на хартия. За да се случи каквото и да е, ти трябват връзки (без кавички, стига сме се правили, че това е отминало и е продукт на стари времена, стига сме се правили, че е метафора. Не е.). В този период загубих много хора. Това беше времето на хероиновата епидемия. В някакъв момент свикваш, че приятел е умрял. Никой не се вълнува твърде дълго от това, че умират. Да има за хляб…
2003та е най-скапаната година в живота ми. Да, аз оцелях в скапаните 90те, някак продължих да оцелявам и след това, някак. Но 2003та отне сестра ми. Направи то небрежно и неангажирано. Операция, химиотерапии (няколко), „донесете пари!“, „донесете бинт“, „донесете консумативи“. Анализи на плът в САЩ, при близка приятелка. И така, с връзки и с много болка, адска болка, две деца останаха без майка.
На този свят аз останах без най-близкия си човек.

Честит Рожден ден, Систър! Ще се видим скоро!

Епизод 2 -2004-2015
Работя със зависими. (Повече информация за това можете да получите в старите постове в този блог.) После спрях да пиша тук. Май спрях да пиша изобщо, останаха само постовете във ФБ.
Ако кажа, че през тези 11-12 години сме загубили стотици хора, няма да излъжа. Стотици хора, които не бяха достатъчно симпатични, за да получат помощ. Хора изхвърляни от болници, след като сме ги завлекли там и са ги приели в спешното… Умрели хора.
Знаете ли, че ако нямате здравна осигуровка ще ви изгонят от Пирогов? Да, нямат право, но ще го направят. А ако не сте си взели душ преди това, дори няма да им хареса да ви пуснат до кабинета. Охраната няма да ви пусне. Дори когато сте на 13 години. Освен, ако случайно не мине лекар и не приеме хлапето. Това се е случвало няколко пъти. Въпреки шасна, няма оцелели.

Днес фондация „Инициатива за здраве“, за която работих с гордост последните 12 години, спира работата си на терен. Колегите пак прецакват семействата си и ще въртят поредните доброволни дежурства до края на годината, но когато се приберат при дъщерите си, няма да им носят вафла, няма да им купят последното Барби, защото „Има по-важни неща, копеле!“. Защото „Това ми е работата и има огромен смисъл, мани ги парите!“.
Министерство на здравеопазването не осигури гарантираните средства за продължение на дейнстите по програма Превенция и контрол на ХИВ/СПИН в България. Дейности, които бяха финансирани от Глобалният фонд за борба със СПИН, Туберкулоза и малария от 2004 година. Фондът разполага с подписани споразумения за продължение на дейностите с ВСЯКО правителство и всеки здравен министър от 2004 до днес. Нали знаете, кои ще плащаме неизпълнените договорености? Не вярвам, че Глобалния фонд ще си затвори очите за тази наглост, но пък знам, че ще има неустойки. Знам и, че ще има и ХИВ, и ХИВ епидемия ще има, ако има кой да я засече. Защото никой няма да се погрижи за този проблем.(Говорете с децата си, ако не ползват кондом ще се заразят.) Защото вече всеки сам ще трябва да си намери начин да се изследва и да си плати за изследването. Тръгнали сме към идеята да си плащаме сами терапията от хилади левове месечно. Защото когато серопозитивните станат десетки хиляди (а поведението на МЗ гарантира това) няма да има средства. Та се се ебават с 7 млн за деца в нужда, кой ти ще дава пари за серопозитивни. Терапията намалява възможността за заразяване, но това май го разбират всички, освен здравните ни министри.
 Епизод три -2016та
Култовото безхаберие – не им мигна окото да прецакат Фонда за лечение на деца. Една цел, преследвана от поне две-три правителства, намери своето осъществяване по времето на Москов.
Единствената държавна структура, накарана насилствено да работи ефективно.
Структура накарана (от родители, НПО и граждански организации) да си върши работата, благодарение на създадения Обществен съвет, който не позволява „с връзки“. Благодарение на това, стотици обречени на мизерия деца живеят, развиват се и ще имат шанса да емигрират щастливо, когато стане ясно, че няма какво да правят тук.
Но сега Фонда е разбит, валят оставки от обществения съвет, родители вият на умряло, но се крият (ако от ЦФЛД зависи животът на детето ми, дори няма да разберете, че съществувам. Напълно честна съм.), организират се протести… НО
Не се лекуват деца.

Не се лекуват деца.

Не се лекуват деца.

Не се лекуват хора.

Не се лекуват зависими.

Не се лекуват деца.

Не се лекува никой.

Освен. С

Имате ли връзки?

 

Обичам те, Сис!
Честит рожден ден!

 

Реклами
Публикувано на Без категория. Запазване в отметки на връзката.

3 Responses to Честит Рожден ден, Систър! Ще се видим скоро!

  1. Keraglass каза:

    … разтреперих се от поста ти, от целия блог! Посмявам да го споделя във фейсбук..много силно!

  2. Джаджите каза:

    Направо ме побиха тръпки, толкова съжалявам, това през което си преминала, прегръщам те силно.

Вашият коментар

Попълнете полетата по-долу или кликнете върху икона, за да влезете:

WordPress.com лого

В момента коментирате, използвайки вашия профил WordPress.com. Излизане /  Промяна )

Google photo

В момента коментирате, използвайки вашия профил Google. Излизане /  Промяна )

Twitter picture

В момента коментирате, използвайки вашия профил Twitter. Излизане /  Промяна )

Facebook photo

В момента коментирате, използвайки вашия профил Facebook. Излизане /  Промяна )

Connecting to %s