ЗАТВОР за всеки джойнт!

Непосредствено преди коледните празници в сайта на Министерство на правосъдието беше публикуван „новият“ проект за Наказателен кодекс. Слагам нов в кавички, защото по темата, за която пиша няма никаква разлика от предишното проектопредложение.
Освен множеството пропуски, които са споменати от БХК, за мен, страшно притеснителен е  Раздел IV „Престъпления против режима на наркотични вещества, аналози на наркотични вещества и прекурсори“, в който липсва член за престъпления по маловажност.

Не съм правист и няма да се опитвам да говоря на правен език. Ще се опитам да го кажа разбираемо. Според този документ, всеки който има нещо общо с каквото и да е наркотично вещество, отива в затвора за период от 1 до 6 години, а в най-добрият случай получава условна присъда!

Или, всеки, който бъде заловен с половин цигара марихуана,  с някакво количество амфетамини, с каквото и да е количество хероин, с медикаменти, за които не притежава рецепта и т.н.отива в ЗАТВОРА, или в най-добрият случай, получава условна присъда! За съдиите вече ще е НЕВЪЗМОЖНО да отсъждат глоба, каквото беше практиката да момента.

До какво ще доведе това:

1. Както вече съм писала, преследването на употребата на наркотични вещества, не я намалява, а само принуждава хората, ползващи ги да се крият. Това води до трудности при търсенето на помощ, повишава рисковете от заразяване с кръвнопреносими инфекции (хепатити, сифилис и СПИН). В блога има доста информация по темата.

2. Това ще доведе до повишаване на криминалността сред младите хора, употребяващи наркотици (марихуаната е високорисково наркотично вещество според блгарското законодателство, намира се в списък 1, най-тежкият). Очакването е, огромен брой хора да се сдобият със свидетелство за съдимост, в което пише „Осъждан“. Знаем колко работодатели биха дали работа на човек с подобно свидетелство.

3. Това ще доведе до невероятно разрастване на КОРУПЦИЯТА сред полицейските служители. Единственият начин да се отървеш, ще е да подкупиш хваналият те полицай (няма да се спирам на моралното ниво на повечето служители в полицията). Корупцията ще се разрастне на всички нива, включително сред политическият елит (ако приемем, че има места където не съществува).

4. Полицейското преследване ще се насочи към преследването на хора, употребяващи наркотици, а не към организираните мрежи за трафик. Полицаите имат норма за задържане на нарушители, която доказва тяхната ефективност. Ясно е, че е по-лесно да се хване тийнейджър с трева, отколкото да се разбие цяла престъпна мрежа. Очевидно някой цели непреследването на разпространителите на наркотици на високо ниво.

5. Ще задръсти системата на правораздаването с малки дела, а тя ще стане още по-неефективна.

6. Ще наруши правата на пациентите, които ползват наркотични вещества с цел подобряване на здравното си състояние.

7. Ще засили стигмата и ще спомогне отритването на още по-голям брой хора, ползващи наркотични вещества от социалната и здравна системи.

За тези проблеми се сещам на първо четене, само от липсата на въпросния член, който е отпаднал от проекта за НК, но това не са само те.

Чл. 508. (1)Който отглежда или засява стрък марихуана се наказва с лишаване от свобода от 1 до 5 години и с глоба от 2 000 до 10 000 лв.

Чл. 509. (1)Който добива, произвежда, приготвя или преработва наркотично вещество или аналог на наркотично вещество, се наказва с лишаване от свобода от три до десет години, с глоба от десет хиляди до петдесет хиляди лева и с лишаване от право по чл. 60 (той гласи, че осъденият може да бъде лишен от право да: 1. заема определена длъжност; 2. упражнява определена професия или дейност.)

Чл. 511. Който подаде цигара с марихуана на някой друг, го склонява да употребява наркотично вещество и се наказва с лишаване от свобода до три години.

Чл. 512. Който прави купони, на които се ползват наркотични вещества и кани различни приятели, или приятелите му идват с техни приятели, се наказва с лишаване от свобода от една до шест години, с глоба от две хиляди до десет хиляди лева и с лишаване от право по чл. 60, ал. 1 или 2.

Интересен е и Чл. 458. според който, ако си употребявал наркотично вещество и шофираш, наказанието е равно на наказанието на упортебявалите алкохол, имащи над 1,2 промила алкохол в кръвта. Алкохолът в кръвта, както ни е известно се даказва с кръвен тест, веднага след залавянето на извършителя. Когато говорим за употреба на наркотично вещество, обаче ще се проверява не дали си бил под действието му в момента на престъплението, а дали си пушил трева през последните 14 дни, колкото са нужни за изчистването на организма от веществото. Т.е. може да си взел амфетамини или да си пафкал джойнт преди 5 дни, отдавна да не си под влиянието им, но ако стане катастрофа с твое участие, наказанието е лишаване от свобода до три години и лишаване от право по чл. 60, ал. 1, т. 2.

По официални данни за 2012 г. 300 000 човека някога са опитвали някакво незаконно психоактивно вещество в България. Реално всички те ще трябва да бъдат осъдени.

Подобни политики не помагат! Доказва го Русия, където разпространението на ХИВ сред инжектиращите наркотици, достига колосалните 80%.

Доказва го „Поправката Севлиевски“ от 2004 г, когато всичко свързано с наркотици, беше криминализирано.
Единственият резултат беше, че данните на Националния статистически институт за 2006 г. сочат драстично увеличаване със 171.5% спрямо 2005 г. на броя на престъпленията, свързани с наркотици, завършили с осъждане. Нека си спомним колко силна беше „Фирмата“ точно тогава. („Фирмата“ – огромна организирана мрежа за разпространение на наркотици)

Големият въпрос е защо подобна поправка се допуска? Членовете на работната група за изготвяне на НК, не са наясно чии интереси защитават или ги защитават целенасочено?

Ако не сте съгласни това да се случи, имате три седмици, да реагирате на nk@justice.government.bg.

Advertisements
Публикувано на Без категория. Запазване в отметки на връзката.

12 Responses to ЗАТВОР за всеки джойнт!

 1. Naskofrasko каза:

  Дайте някакъв примерен текст който да изпращаме .

 2. Хиена каза:

  Ебати малоумната държава. Защо просто не я закрият или нещо такова? Няма смисъл от съществуването й.

 3. sidekikk каза:

  Това е направо геноцид , не ми се живее в тая проклета държава , защо по такъв фашистки начин се погазват правата на хората , значи имаме право да бачкаме за 330 лв с които сме длъжни да плащаме издръжката на четирите партий в скапания парламент , имаме право да се мъчим всеки ден в мизерия но нямаме право да правим личен избор за това какво да употребяваме без значение дали е за удоволствие или медицински цели , в страните където леките наркотици са законни не са настъпили разрушителни последствия а положителни ефекти спрямо престъпността и наркотичните зависимости , явно на българските управници не им пука за вас хора , не ги интересува как живеете и каква е вашата съдба след арестуване за такива нищожни количества !!! Мога само да ви дам съвет търсете начин да се установите извън тази проклета държава и живейте свободно и щастливо тук в България алтернативите намаляват и вместо да вървим напред ставаме все по ограничени от всяка една гледна точка !!!

 4. Delyo каза:

  „Членовете на работната група за изготвяне на НК, не са наясно чии интереси защитават или ги защитават целенасочено?“

  Това очевидно е риторичен въпрос. Всички знаем какъв ще е ефкета – подобен на ефекта от поправката „Севлиевски“ – цената на марихуаната ще се качи и полицията ще помогне на „Фирмата“ да унищожи конкуренцията онези дилъри които не си плащат „данъка“.

 5. vasilen каза:

  тук проблема е друг ,ако легализират леките наркотици държавата ще пребира угромни суми от данаци , лицензи,ддс и т.н. но проблема е,че всички по едри риби занимаващи се с наркоразпространение си имат шефове,а те са самите ни политици защо да не пребират всички тея пари само определени хора които ми се броят на едната ръка,а да ги пребира държавата.за да ви добия напредстава за какви пари става на въпрос грам трева в големите градове достига до 30 лв почти достига цената на грам злато. направете сами извода защо никога няма да лигализират леките наркотици в държавата ни

 6. Oня каза:

  Какво друго може да се очаква от червените гадове! Гнусни терористи в собствената ни държава. Вече наистина няма какво да ме задържи тук, България за мен е мащеха! Явно и на самия българин не му пука в какво се превръща страната. Ганьо си обича палачите, доказано е! Видно е докъде се стигна с протестите, народа спи и иска ракия!И ефтин сеир. Майната Ви!
  На пролет ще изпия последното си кафе на Терминал 2….

 7. Дуле Савич каза:

  Направо не ми се мисли,изчезвам от тая свинщина и това е,майната им на всички идиоти,нека измислят проклетите си закони,обаче нека техните деца да страдат от това,да ги съдат и осъждат цял живот,че да им дойде акъла някога..

 8. Vladimir Handzhiev каза:

  Защото нa власт са псевдо социалисти и държавата си има мафия. За сравнение е политиката в Уругвай, което за мен е истински социализъм. Защото всеки път когато псевдо социалистите са на власт престъпността и бедноста скачат значително.

 9. markovski каза:

  Явно някой не е чел внимателно 🙂 Членът за малозначителност е още в началото, както беше и при предишния наказателен кодекс (чл. 9)

  Чл. 12 (2) Не е престъпно деянието, което, макар формално и да осъществява признаците на предвидено в кодекса престъпление, поради своята малозначителност не е общественоопасно или неговата обществена опасност е явно незначителна.

 10. Калин Ангелов каза:

  Тя малозначителността си остава, но виж – маловажността от сегашната ал. 5 на чл. 354а и аналогичната на чл. 354в – е изчезнала. Това е проблем и то сериозен, още повече като се зачетем в новите правила за рецидива.

 11. Wizard каза:

  Чужбина трябва тва е истината , няма кво да умуваме

Вашият коментар

Попълнете полетата по-долу или кликнете върху икона, за да влезете:

WordPress.com лого

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Промяна )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Промяна )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Промяна )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Промяна )

w

Connecting to %s