Метър трева

Медийният мониторинг, който преглеждам ежедневно, днес зашлеви поредния шамар в полето на наркополитиките в родината (и на собствената ми лятна пасивност).

В него четем за сериозна заявка за проявява на здрав разум от страна на САЩ (известни с любовта си към рестрикциите), който „премахват ефективната присъда за незначителни правонарушения, свързани с наркотици“. Аз имам проблеми с някои от методите им, но това е огромна стъпка, въпреки тях.

Също научаваме „новината“, че употребата на наркотици в Португалия е спаднала с 50%. Там хората схванаха простата логика, че докато преследваш някого заради заболяване, шанс да го излекуваш няма и успяха за 10 години да намалят проблемната употреба на наркотици наполовина.

Ясно е, че медиен мониторинг започващ с тези две вести рязко покачва настроението ми. Помислям си, че вече няма начин – ще се наложи и нашите законотворци да използват главите си, ще се сетят за всички предложения, които сме направили, ще прочетат малко изследвания и най-после ще открием топлата вода и тук.

В този момент стигам до частта България и ме полива леден душ:

„20 грама марихуана открити при специализирана полицейска акция“
Две лица, момче на 15 години и жена на 28 години, са задържани при специализирана акция по противодействие на престъпленията, свързани с наркотици, проведена в Габрово и  Севлиево.

Специализираната полицейска операция е осъществена през периода 08/10 август. В Габрово е задържан 15-годишен младеж, у когото са открити 5 полиетиленови свивки със суха листна маса, която при полевия наркотест реагирала на „марихуана”.

В Севлиево, при проверката на л.а. „Фиат Брава” е намерен полиетиленов плик със суха зелена листна маса, която също реагирала на наркотичното вещество „марихуана”. Пликът е открит между предните седалки на автомобила. Установено е, че дрогата е притежание на 28-годишна габровка, пътувала в автомобила.

Наркотичните вещества /с общо тегло около 20 грама/ са иззети. Лицата са задържани за срок до 24 часа. По случаите в РУП-Габрово и РУП-Севлиево са започнати досъдебни производства.“Дарик Нюз Габрово.

Честно казано това е част от ежедневните новини. Защо впечатлява? Не впечатлява. Точно както избиването на евреите не е впечатлявало почти никой в Германия през войната. Свикнали сме да не мислим за това, че в Габрово едно 15 годишно момче ще се сдобие със съдебно досие, че вместо да ходи на училище и да се бори с пубертета, той ще обикаля полицейски управления, където, току що завършили психолози, ще „работят“ с „проблемното“ му поведение. Накрая ще му писне. Ще се захване с истински трафик. Ще отиде в затвора. Ще се научи на много по-сериозни далавери. Никога няма да плаща данъци. Ние ще го издържаме с 700-1000 лв на месец в затвора.

Не мислим и за това как точно харчим парите си. Две РПУ-та, три дни са преследвали в специализирана акция тийнейджър и млада жена… От години се опитвам да разбера каква е цената на това, естествено информация няма.

Но нещата не спират до тук. В България изобретихме нов метод за преценка на количество наркотично вещество:

„Конфискуваха метър марихуана от бл.35 в „Славейков““

„Саксия с метър марихуана е конфискувана от полицията от бл.35, вх.1 в комплекс „Славейков“. Акцията е била извършена по сигнал в събота. В апартамента на 21-годишния М.Д. полицаите намерили и иззели пластмасова саксия, в която бил засаден стрък марихуана с дължина 1 метър.

По случая е образувано бързо полицейско производство.“Бургасинфо

Адекватната и оцеляваща реакция е да паднем от смях от подобна новина. Сигурна съм обаче, че на М.Д. никак не му е смешно. Той е на 21г. и го грози условна присъда, в случай, че това е първо провинение. М.Д. има малшанса да живее в Бургас, което е по-прецакващо, защото съдиите там са по-строги от тези в София.

А относно количеството. За мен, шансът в стрък марихуана, с височина един метър, да има количество активни вещества за поне едно напушване е минимален. Това е като да арестуваш някого за кражба на кола, защото е спрял на улицата да я разгледа. Може би, тъкмо заради това не се споменава полеви наркотест, количество психоактивно вещество, а се изобретява новата мярка „Метър трева“.

Advertisements
Публикувано на Без категория. Запазване в отметки на връзката.

Вашият коментар

Попълнете полетата по-долу или кликнете върху икона, за да влезете:

WordPress.com лого

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Промяна )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Промяна )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Промяна )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Промяна )

w

Connecting to %s