Протестът

Няколко уточнения,

говоря за протест, а не за протести, защото това което се случва последните 40 дни не са отделни инициативи. Това е единен процес, целящ един резултат, обединяващ хора с всякакви политически и морални уклони.

Обединяваща е непоносимостта към арогантността.

Не съм от вечно присъстващите на площада, към момента съм била там около 30% от времето, за останалото съжалявам и малко се срамувам.

Нямам твърди политически пристрастия, в годините съм се опитвала да гласувам по съвест, а не по аритметика. В резултат, само веднъж партията, за която съм гласувала е „печелила“ (влизала в парламента).

Мнението в този пост е лично и не съм склонна да търпя неаргументирани нападки.

И по същество:
В личен план, управлението на ББ беше страхотно за развитието на взаимоотношенията с баща ми, с когото винаги сме били на различни политически мнения. Освен при ББ, когато си го мразехме дружно и „безплатно“. Само в това отношение виждам каквато и да е полза от въпросния „политик“.

Подкрепям протеста. Напълно.

Ще се опитам да изкажа своята гледна точка. Сигурно ще преповторя милион чужди мнения.

Това е първият случай, когато нещата се случиха на секундата. Обявиха Пеевски и след часове хората бяха там. На практика без организация (както е и до сега). „Какво казва това, защо не реагирахте преди?“ питат журналистите. Просто е – „Водата кипна“, „Чашата преля“, „Дойде ни до гуша“. Това означава КРАЙ! СТИГА! ВИЕ ПОВЕЧЕ НЯМА ДА НИ РАЗИГРАВАТЕ! Което, би трябвало, да е прекрасно за всеки демократичен политик. (Като работещ човек се радвам, когато имам шанса някой да ми казва дали и къде бъркам, какво мисли, защо го мисли, къде прекалявам, къде не съм достатъчно твърда, какво ново пропускам. Нарича се, да се учиш.)

За съжаление това се случи преди ЦЕЛИ 40дни, а политическата реакция е, меко казано, неадекватна.

Какво, обаче, се случи по време на целия протест?

Управляващите политици не искат да чуят единственото искане.

Те искат да намерят начин да останат в управлението.

Те твърдят, че се срещат с протестиращите, но имат проблем, „протестиращите“ не са едно еднинно тяло, те са като кошер-стотици хиляди тела съставят едно тяло, което ще се разпадне, но в един следващ момент (по Тери Пратчет).

Те броят протестиращите (по един странен начин, не можели да хванат препускащото шествие).

Те повтарят една и съща мантра. (Ще си позволя да цитирам мой приятел-активист от Русия „Когато Путин каже една лъжа няколко пъти,  медиите я повтарят, защото той ги притежава, след това майките и бащите ни я повтарят също, така тя се превръща в истина. Това е пропаганда.) Т.е. те правят ПРОПАГАНДА.
Кое е страшното в нея? Страшното е, че хората нямащи или неползващи интернет, остават излъгани. Хората, даващи си сметка, че не са удовлетворени, остават излъгани. Хората, които искат да им дадат шанс, също. Хората, които са професионално обвързани (цялата администрация, всъщност) не смеят да НЕ бъдат излъгани.

Те не могат да ПОВЯРВАТ, че нещо може да се промени.

Страшното е, че мантрите „Ще върнете Бойко“, „Няма кой да управлява“, „Злият Сорос им плаща“ (любимо! ще пиша само за това) повеждат по безкрайна спирала целия процес. Заради Пропагандата.

Страшното е, че България, отново, се управлява с лъжи.

Страшно е, че всъщност отново извикаха танковете (не искам да коментирам довода „Имам семейство, искам да спя, за да мога да работя“, всички протестиращи работят и вече системно недоспиват, но не бият.).

Хубавото:

Роди се гражданско общество (то винаги ще е рояк и винаги ще е много трудно да се срещне с който там поиска).

Медиите са коренно различни-вече гледам преки излъчвания на телевизии, които не съм поглеждала от години.

А най-хубавото е, че всички бъдещи правителства вече ще знаят какво ще им се случи, но никога няма да знаят как.

Advertisements
Публикувано на Без категория. Запазване в отметки на връзката.

Вашият коментар

Попълнете полетата по-долу или кликнете върху икона, за да влезете:

WordPress.com лого

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Промяна )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Промяна )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Промяна )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Промяна )

w

Connecting to %s