Отговорност… за оставка

Интервюто

Интервюто

Честит празник на всички работещи в сферата на здравеопазването…

Днес, на 7-ми април министър Константинов заяви, че лечението на зависимите не е приоритет – нито негов, нито очевидно на правителството…

Той категорично отказа да коментира нуждите на хората, които се нуждаят от метадоново лечение, обосновавайки се, че нямал достатъчно средства за това. НО също така обясни, че средствата, разбира се, се разпределят по важност. Основен приоритет на министър Константинов се оказа профилактиката на зъбите на децата. И отново отбеляза дебело, че това е въпрос на приоритетизиране…

Г-н Константинов,

зависимите също са нечии деца. Те също имат право на лечение и на шанс за оцеляване. Те имат право на живот, което Вие с безхаберието си зачерквате.

Г-н Константинов, бъдете така добър да поемете отговорност, и за не чак дотам симпатичните Ви, нуждаещи се в тази страна. Защото това е ваша работа! А ако нямате умението да приоритизирате реалните опасности, свързани с общественото и личното здраве на всеки българин, напуснете! Бъдете достатъчно доблестен да си признаете, че не можете да се справите с елементарни задачи и ако имате желание, отидете да се учите. Но не като министър! Ние отказваме да Ви плащаме за да пропагандирате омраза, да стигматизирате, да лишавате от грижа, който и да е нуждаещ се от здравна помощ в България!

След подобно изказване всеки западен политик вече щеше да е подал оставката си.

Факсимиле от интервюто:

Водещ:
Това, което ви зададоха преди малко, нали помните, свързано с метадоновата програма, финансирането. . .

Водеща:
Метадоновата програма.

Водещ:
. . . както от държавата, така и частно.

Ст. Константинов:
Държавата. . . каквито средства има, финансира. Това са
възможностите на държавата. Здравният министър не е магьосник, той има един бюджет и този бюджет гледаме да го разпределим максимално за хората, максимално за пациентите. Разбира се, слагаме различни приоритети, но парите като цяло са. . . тези пари, от които имаме нужда в здравеопазването, на практика може би са двойно повече от това, което държавата може да си позволи.

Водеща:
Като заговорихме за пари, днес една от, как да кажа,
водещите новини по вестниците е тази, че ще отделите милион и триста хиляди лева за профилактика на зъбите на малчуганите от 6 до 8 години. Как ги намерихте тези пари в бюджета?

Ст. Константинов:
Ето това е въпрос на приоритезиране на нещата. В смисъл – гледаме дали нещо е полезно, дали от него има смисъл и дали ще доведе в дългосрочен аспект до нещо положително. Ясно е, че ако се профилактират зъбките на децата, ние. . . в следващите примерно десет години тези деца ще имат много по-малко кариеси, много по-малко ще прибягват до прегледи от зъболекари, което
има, първо, ефект върху здравето им и, второ, има и икономически ефект дори. Така че, ето, може лесно да обясниш, че е по-добре да дадеш милион и триста и седемдесет хиляди за тази година за профилактика, отколкото в следващите години да даваш още повече
милиони за лечение на тези деца. Това е нещо приоритетно, това е работа на политика и поради тази причина сме ги заделили.

Advertisements
Публикувано на Без категория. Запазване в отметки на връзката.

5 Responses to Отговорност… за оставка

 1. Анонимна каза:

  И аз бях възмутена от отношението му към зависимите.

  Но той и неговите хора направиха според мен нещо много важно и нещо, което предишните министри не успяха да направят – резнаха кранчето на един от най-големите мошеници в здравеопазването, който точеше НЗОК с милиони всеки месец. Милиони. Всеки месец. Една промяна в стандартите в съответната терапевтична болница спря тази практика, продължаваща от 2006 година. И преди бяха правени опити, но той е първият, който успява срещу този човек (който освен всичко останало има дебели връзки с когото трябва). Така че за това не мога да го мразя – виждам резултата, един много важен резултат, и се радвам, че някой най-сетне го направи.

 2. Анонимна каза:

  *“в съответната терапевтична област“ исках да кажа

 3. uleule каза:

  Не твърдя, че няма и качествени решения, въпреки, че нямам идея за какво точно говорите.
  Това, което казвам е, че за един здравен министър е абсолютно недопустимо да приоритизира човешките животи, нещо което той направи няколко пъти във въпросното интервю.
  За тази работа, можем да предположим, че има Бог, ние Бог на поста министър НЕ сме избирали.

 4. Rosen Emilov Popov каза:

  Г-н министъра да е чувал за така нареченото намаляване на социалните щети,дава ли си сметка той че вместо да даде по 70ст. на ден( Точно толкова струва метадона за 1 пациент на ден) той предлага какво да фукнат всички тези ЗАВИСИМИ хора по улиците и да започнат да правят това което прави всеки в това положение те. крадейки грабейки тормозейки близки да намира пари и да прави организираната престъпност могъща а държавата слаба поради разходите от милиони които неминуемо се причиняват ако държавата не се погрижи.Дава ли си сметка той колко коли и къщи ще бъдат разбивани на ден,колко милиони за съдебни дела ще отидат ако той остави тези хора на произвола на съдбата.И за десерт колко хора ще измрат и ще заразат и провокират и други да поемат този път вместо да им се даде шанс да стана нормални членове на обществото защото видиш ли нямало приоритет да се дават по 70 ст. на ден за да се спасят 1 или няколко човешки живота.

 5. Pingback: Отговорност… за оставка | Bulgarian Blog

Вашият коментар

Попълнете полетата по-долу или кликнете върху икона, за да влезете:

WordPress.com лого

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Промяна )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Промяна )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Промяна )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Промяна )

w

Connecting to %s