Реалия :)VIA Теодора Метеева-координатор по Програма превенция и контрол на  ХИВ/СПИН

 

В една ранна утрин малкият Демчо се събуди, разтърка с ръчички очи и видя, че е време да тръгне из дебрите на Факултета. Той имаше едно другарче Иван, с когото планираха да обикалят заедно (Факултета). Срещата им беше под едно дърво на улица Калитко до големия камък, където по непотвърдени данни се събираха млади МСМ. Демчо се облече подходящо, т.е. взе някои неотложни предпазни мерки и тръгна на път.

В уречения час стигна до мястото на срещата. Там свеж и готов за подвизи вече го очакваше Иван. След като се поздравиха, двамата поеха по Калитко, да покоряват индикаторите на Програма СПИН.

По пътя си срещнаха много препятствия, но двамата си помагаха. Падаха, ставаха, потъваха в кал, но продължаваха напред, за да направят 40 контакта и да мотивират хора за изследване. Мокри, кални и изтощени, избърсаха с ръкави потта от челото и влязоха да починат в колибката на ул. Иван Гарванов. Там ги чакаха другите им другарчета в борбата срещу СПИН- Еми и Вики. След кратка почивка, момчетата оставиха проколите за работа на терен на двете момичета, които се бореха неуморно с базата данни.

Отвън с колесницата ги чакаше Вальо, който беше дошъл да ги вземе, за да отидат до по-далечни земи, където да картографират местата и да популяризират Програмата. Тримата поеха. Не можаха да вземат храна за изпът, защото договорите не бяха подписани още, но пък сипаха вода в десетина кофи, които им бяха доставени. Стигнаха до Христо Ботев.

Там срещнаха свои съмишленици, също без договори и пари. Седнаха около един голям камък, за да обсъдят работата на тази земя и се разбраха да обединят усилия за общото благо – Борбата със СПИН, туберколоза и малария.

Момчетата се прибраха в колибката на ул. Иван Гарванов и споделиха хубавата новина на Еми и Вики. Те много се зарадваха и всички започнаха да подскачат и викат УРА.

Тази приказка ще завърши като всяка друга- три дни яли, пили и се веселили, евентуално през юни, когато дойдат парите.

И аз ще съм там и ще ям, и ще пия.

 

Advertisements
Публикувано на Без категория. Запазване в отметки на връзката.

One Response to Реалия :)

  1. - каза:

    Някога преди се случи да работя към Програма Превенция и Контрол на ХИВ/СПИН и действително, голяма работа падаше. Ежедневно телефоните прегряваха от обаждания, пощата преливаше, кондоми и инструктаж за ползване валяха за всички от сърце, всякакви анкети се правеха на хора с рисково и не толкова сексуално поведение, покрай поръчките за лубриканти от още живата „Джемини“ се сблъсквах с неодобрението и присмеха на колеги и директора на Програмата..естествено, останали зад кулисите.
    Колко спомени от време оно…и колко натрупана горчивина заради изключително болезненото адаптиране към голямото ЛГТБ- семейство!

Вашият коментар

Попълнете полетата по-долу или кликнете върху икона, за да влезете:

WordPress.com лого

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Промяна )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Промяна )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Промяна )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Промяна )

w

Connecting to %s