За вината, телевизията и срама

На 20. 09. 2010г. в Дневник излезе покъртителен материал на Яна Бюрер Тавание (отново). Материал, който посочи с пръст всеки от нас и изкрещя „Има виновни!“. В България е законно и приемливо да бъдат убивани деца. В България е ОК да поставим показалец пред устните си и да изшъткаме – да не чуят чужденците, да не се изложим пред съседите. В България проблемите на едно завързано за стола си, умиращо от глад и студ дете са си негови проблеми. В България НЕ съществува социална политика, защото ние сме бедна страна и това „НЕ е моя работа“. За всички беди на България са виновни циганите, марсианците, венецианците, а напоследък и европейците.

Успоредно с този материал, по две национални телевизии стартираха три „социално“ насочени ПР акции. Байландо, където някакви хора се борят за някакви каузи, един иска да помогне на сестричката си, друг на майка си, трети (чрез печалбата от това предаване), да издържа терапевтична общност за зависими(!?!). За втори път стартира и Великолепната шесторка, където някакви хора се борят за добруването на децата в институции. Стартира и новото издание на „Стани богат“ където… се събират пари за домовете за деца без родителска грижа, отново. И докато в Байландо има лични каузи, които по някакъв извратен начин ме правят съпричастна, така че да не ругая страна, правителство и народопсихология на общо основание, то другите две предавания стратегически са се облегнали изцяло на изоставените деца. Много дълго и съсредоточено се опитвах да намеря оправдание за тях, донякъде успях- миналата година са се събрали пари, голяма част от които са били похарчени по предназначение, което за милата ни татковина си е прецеднт. Но защо тогава цялата ми същност се противопоставя на тези акции? Защо ми идва да рева от болка и яд? Защо „звездите“ участващи в тези предавания, предизвикват само погнуса?

Защото не им вярвам! Защото знам, че участието им там задочно ще им донесе и финансови ползи, защото чувам как Мамалев и Стефания Колева правят съвсем нескрита реклама на представленията, в които участват. Освен това абсолютно безскрупулно рекламират и поредната премиера на ансамбъла на Нешка Робева. Не вчрвам, че Цецка Цачева се е съгласила да участва в „Стани богат“ за да „дари“ на децата на България 3000-те лева спечелени от нея в предаването. Не вярвам, че Веселин Маринов е в национален ефир, защото му дреме за Надежда, чиято съдба е описана в статията на Яна Тавание…

Защото знам, че те са там за да ни замажат очите, знам, че рейтингите на Веселин Маринов, на Цецка Цачева и т.н. са напълно разпарцаливени. Защото знам, че ако те чрез контактите си се постараят реално да помогнат на политическо ниво, това ще им отнеме много по малко време, през което да могат да си вършат работата, а и ще донесе много, много повече пари…

И накрая голямата болка… Никой, ама никой в тези предавания не спомена и дума за тези 238 деца УБИТИ в домовете! Да ви ***** на скапания ПР! За кво им плащате беее, акъл нямате! Поне от кумова срама дума да бяхте споменали, минута мълчание да бяхте обявили (че така обичате и после бързо забравяте)!

А най-накрая за срама. Цитатът е от коментарите под статията публикувана в Дневник и аз нямам как да го кажа по-добре:

„Срам!
Аз се срамувам!
И аз съм виновен!
Защото си мисля, че щом моят живот е горе-долу нормален, значи всичко е нормално.
Защото си мисля, че щом моите деца са здрави, значи всичко е наред.
Защото съм чувал, че в тези домове хвърлят децата, за да умрат, но съм разчитал на държавните институции да ги пазят.
А всъщност съм виновен. Задено с всички нас.
Срам!“

Advertisements
Публикувано на Без категория. Запазване в отметки на връзката.

Вашият коментар

Попълнете полетата по-долу или кликнете върху икона, за да влезете:

WordPress.com лого

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Промяна )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Промяна )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Промяна )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Промяна )

w

Connecting to %s