Pride

Pride. Прайд. Парад. Гордост. Лъвове. Гейове. Лъвска гордост. Парадиране… Скинари.. Фашисти… Геноцид… Аушвиц… Толерантност… Нетолерантност… Секс… Попове… Майки… Всички имат мнение и дават акъл! Толкова се е изписало защо трябва или не трябва да има парад, че чак глава да го заболи човек. Пък сега и аз, барабар Петко с мъжете, ще оспамя хавата.

ОК, аз харесвам думата прайд. Не заради горостта толкова, не и заради Стоунуол Ин, а заради асоциацията  с лъвски прайд. Заради вярата, че много хора, работещи заедно, с една цел и един мотив, могат да бъдат силни, чути, разбрани.

Прайд трябва да има защото: има едни хора, навсякъде по света, които са точно толкова различни, колкото всички останали, обичат като тях, работят като тях, грижат се за децата си, семействата си, обичат приятелите си, жулят (или не жулят) бири всяка вечер, ядосват се на правителството, на скинарите, на шибаните ситуации, в които не могат да си намерят работа (защото като ги пуснат в Гугъл лъсва, че цял живот са се занимавали с правата на хомосексуалните и тогава никой не ги ще, все едно са заразни нещо).

Прайд трябва да има защото: хората мразят, когато не знаят, когато не са виждали, когато са притиснати от предразсъдъците си и са научени да мразят.

Прайд трябва да има защото: има хора, които бият, обиждат, възпитават децата си в омраза и страх от цветността, защото те от своя страна бият, обиждат и не разбират и защото и техните деца това ще правят. А някои други хора се държат за ръка, обичат се и оцеляват, както успяват.

Прайд трябва да има защото: на този свят не трябва да има повече омраза.

Прайд трябва да има, защото: ми писна да слушам некви хомосексуални, как трябвало да си седят в къщи, че да не дразнят другите. Другите не се дразнят, ако знаят, бе хора!, ако разбират, ако имат глави на раменете си. Дразнят се като НЕ знаят и като си пуснат болните сексуални фантазии, се дразнят.

Прайд трябва да има защото: мълчанието убива. Което ми напомня едно изказване свързано с фашизма:

„Първо дойдоха за комунистите и аз не казах нищо,
защото не бях комунист. После дойдоха за синдикалистите и аз не казах нищо, защото не бях синдикалист. После дойдоха за евреите и аз не казах нищо, защото не бях евреин. После дойдоха за мен…, но тогава не беше останал вече никой, който да каже нещо за мен.“

Ми това е! Ако искате да живеем в по-читава страна, елате на 26.06, покажете на всички тесногърди поддръжници на патриархалността, че вие мислите, че не сте затворени за малко напредък, помогнете на децата си да живеят по-свободно, помогнете на приятелите си да не се крият повече от вас, помогнете и на организаторите на този прайд-да повярват, че има защо да си късат нервите и да крадат от съня си. Покажете, че сте против лицемерието и не харесвате разединението, защото всеки от вас познава ром, гей, наркоман, евреин, арменец – някой „различен“. И, ако сте поне малко съгласни с мен, и не сте останали без работа и хляб, помогнете и тук.

Advertisements
Публикувано на Без категория. Запазване в отметки на връзката.

23 Responses to Pride

 1. bobby каза:

  (Sorry za latinicata) Mnogo mi haresa asociaciata ti s pride of lions – ne se bqh zamislql.. 🙂 Bravo!

 2. Demus каза:

  „Първо дойдоха за комунистите и аз не казах нищо,
  защото не бях комунист. После дойдоха за синдикалистите и аз не казах нищо, защото не бях синдикалист. После дойдоха за евреите и аз не казах нищо, защото не бях евреин. После дойдоха за мен…, но тогава не беше останал вече никой, който да каже нещо за мен.“ -Толкова пъти съм се опитвала да си спомня автора на цитата,когато съм се опитвала да обясня, защо не трябва да мълча,защо не желая да се крия по миши дупки и защо излизам на открито.Много отдавна я прочетох и съм го забравила..

 3. Иван каза:

  Прайд трябва да има защото: мълчанието убива. Успех!

  Откъде (или от кого) е изказването от цитата?

 4. uleule каза:

  Пастор Мартин Нимьолер казва тези думи на 06.януари.1946 в църква в гр. Франкфурт, Германия, относно нацизма. Германия,която сега е една от най-толерантните страни в Европа, чието посолство направи прием по случай третия гей прайд в България, канейки представители на дипломатическите корпуси на САЩ, Белгия, Великобритания и Франция 🙂

 5. zlodeyski каза:

  Прайд не трябва да има по простата причина, че педерасите прекаляват в натрапването на своята сгрешена сексуалност; и още много мога да ви кажа, но няма смисъл – обединявайте се в многообразието си. Докарайте и двама-трима овчари с овчици.

 6. Eneya каза:

  Лъвския прайд не е точно примерът за задружно работещи хора, при положение, че системата е построена на лъвици ловуващи и лъвовете обиращи „лъвския“ пай.

  Но ми хареса текстът. 🙂

  • uleule каза:

   🙂 Разбрала си ме брилянтно :)))

  • Black Wolf каза:

   В лъвския прайд всеки си има функсция. 😉 Лъвът защитава териорията на прайда и се намесва с цялата си маса и сила, когато има нещо едро за убиване, напр. бивол. 😉
   Сравнението на група танцуващи педали с лъвски прайд е меко казано нелепо…

 7. Eneya каза:

  П.П. Извинения към собственика на блога, натиснах рано ентъра.
  Злодейски, дори най-активният промотиращ сексуалноста си хомосексуален индивид не може да стъпи на малкия пръст на хетеросексуалното блъскане в гърдите.

  Примери бол, само ще спомена чалга индустрията, мутро/момичешките взаимоотношения, всички реклами, в които модел на каквото и да е са мацки, всички списания, които използват същия похват, било то женски или мъжки и мога да продължа още така известно време.

  Като изключим прайда, кога си виждал гей хора?
  Нима според теб доброволният секс между хора може да се сравнява с този с животни, в който случай единият е жертва на насилие? По какъв начин теб лично те афектират хомосексуалните взаимоотношения? Много се съмнявам някой гей някога да те е свалял, нито дори да те е заговарял.
  Съответно, защо ти мислиш, че имаш право да държиш сметка на това кой с кого спи? На каква база го имаш това самочувствие? Къде си, когато момичета са изнасилвани, задето са отишли на бар или задето са се осмелили да облекат поли или задето са имали нещастието да бъдат привлекателни?

  Баси и наглото същество. Устата не си отваряте в тези случаи, освен може би да обяснявате как „тя си е виновна“, обаче после заете с цяло гърло как споделено привличане меду зрели хора ви дразни.

 8. Pingback: За четене « It Looks Like A Feminist Blog

 9. Pingback: Защо точно аз и точно за това? « полетът на костенурката

 10. emaiv каза:

  Подкрепям с две ръце и цялото си сърце! Битката за една по-толерантна България е обща! Тази битка принадлежи на цялото общество! Аз вярвам, че всеки печели, когато другите се чувстват свободни! Знам, че куражът и смелостта да бъдеш онзи, който се чувстваш, се заплащат стократно! Няма нищо по-достойно от това да заявиш кой си, противно на мнението на страхливците! Успех на начинанието!

 11. poohy каза:

  Каква е сексуалната ориентираност на един индивид си е лично негова работа. Дразни ме афиширането на толкова личната връзка с друго човешко същество било тя хомо- или хетеровръзка. … Бях забравила – в тинейжърските си години имах едно познато момче, което с бой и тормоз му внушиха, че е гей. Дори не знам дали е живо. … При наркоманите , проститутките и хомосексуалистите никога не знаеш дали насилствено не са били лишени от правото на собствен избор в живота. …. Самото понятие „Прайд“ е неадекватно подбрано.

 12. Eneya каза:

  Изключително лицемерно е „дразни ме афиширането“.
  Най-малкото, искам дефиниция за „афиширане“. Държането за ръце афиширане ли е? Или гушкането? Или целувки?

  Или? Какво разбираш под афиширане, защото ако те дразни идеята „гей съм и кво“, мисля, че проблемът е просто със сексуалността, а не с афиширането.

  Според законите на държавата, в която живеем, освен ако не извършваш сексуален акт/хеви петинг/матрубация/ексхибиционизъм и още някои неща, които можеш да провериш, законът няма отношение към теб. След като това е така за хетеросексуалните, гей хората имат същите права. Ако идеята е да се промени закона… на какво, интересно ми е, ще бъде много яко, защото ще видиш как ще гракнат, че е свобода на изразяването разните му там мъжки списания, рекламни фирми и прочие, които обожава да използват софт порно за печалба.

  Да… ужасна е тази афишираност, пълен гнус. Която колко души точно вече колко биг брадъра гледат.

  Просто… лицемерие.

 13. Eneya каза:

  (кхъм, ако не ги извуршваш споменатите неща публично)

 14. Eneya каза:

  (кхъм, ако не ги извършваш споменатите неща публично)

 15. emaiv каза:

  Съгласна съм. Според мен пък всичко може и трябва да се афишира! Какво значи „дрази“??? Дреме ми на шапката какво дразни някого или не! Не виждам какво лошо има да се афишира каквото и да е! Има си съд – да съди, има закони, да се спазват. Афиширайки каквото и да е, ти не нарушаваш никакъв закон. Да така е. Всичко останало е лицемерие, права си Eneya! Не мисля, че който и да е друг трябва да съди някого! При това аз казвам това, защитавайки интересите на „прайда“, без да имам какъвто и да е личен интерес от това, тъй като това не е моя общност, нито имам някакви заплашвани и спирани „наклонности“ и „свободи“, които да защитавам (говоря за случая, не по принцип). Само че ми е ужасно жал за онези хомосексуалисти и лезбийки, които не могат да се „защитят“ сами, именно защото се чувстват виновни за нещо! А вината е в агресора – обществото ни като цяло е агресор и това е факт. Затова подкрепям с пълна сила всички подобни изяви! Би трябвало повече хора да са като мен! Но обществото ни е курва, какво искаме! Обществото ни (молоумното) защитава само онези, от които има интерес, че дори и тях не защитава. Недоразвито е, затова си говорим за „афиширане“ и разни други малоумия. Абе, супер много ме дразните всички! Просто не мога да проумея цялото това малоумие! А вие – правете си „прайда“ и бъдете горди! Борете се за правата си, само това е начина. Аз защитавам защото тук не става въпрос за „наклонности“, а за „човешки права“. Нямам място в „прайда“ и няма да участвам, но искам хората да са като мен – положителни към това, което се случва! Успех! И не обръщайте внимание на „курвата – общество“ (ако можете)… Откачам от нерви покрай тази история, защото всичко всичко е много несправедливо 😦

  • uleule каза:

   Хей Emaiv, не се ядосвай толкова защото, всъщност можеш да помогнеш като… дойдеш 🙂 Това събите е много далеч от идеята на него да присъстват само хомосексуални (и Слава богу, тогава щеше наистина да има ужасно малко хора), всеки който мисли като теб трябва да дойде, за да изкаже подкрепата си, за да покаже на „нормалното“ общество, че то носи отговорността за собствения си „Курвалък“.
   Благодаря ти! :))

 16. Pingback: Моят паспорт за прайда « писмо в бутилка

 17. Pingback: За четене « It Looks Like A Feminist Blog

 18. Bisser каза:

  Добре написано.
  На Български.
  Ако се дистанцирате от употребата на жаргони и фамилярничене
  в езиковите си форми, можете да бъдете и още по-убедителен в посланието си.
  Личният пример.

  Присъствието на Eneya с непримиримата си патетика по горедискутирания сюжет само усложнява добронамереността на посланието Ви. Госпожицата е ярък пример на психологически комплекси. Яростта на информатиката й поскоро дразни отколкото вдъхновява толерантност и многообразие.

  Личният пример.
  Посланието на пастор Мартин Нимюлер убеждава със смирената си толерантност.

 19. Eneya каза:

  Иначе казано – ако случайно всичките глупости, които се изсипаха, изписаха и изприказваха, всичката злоба и омраза са ви афектирали и не сте светец, значи вие си вредите на каузата.
  Отношението на римокатолическата църква по темата я знаем всички.

Вашият коментар

Попълнете полетата по-долу или кликнете върху икона, за да влезете:

WordPress.com лого

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Промяна )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Промяна )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Промяна )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Промяна )

w

Connecting to %s