Резил

"Журналистика"

"Журналистика"

Доживяхме поредният журналистичестки оргазъм  „Наркомани избиха зъби на доктор“

Само за информация :

Другарите от „Монитор“ НЕ получават мейли (адресът им явно има някаква защита, да не ги тормозят) , НЯМАТ публикувани контакти в страницата си, предлагат ни да си кореспондираме по мейл в abv.bg, което Простете, е твърде несериозно…

Та:

 

До

г-жа Ирена Кръстева

Председател на редакционния съвет на вестник «Монитор»

Копия до

г-жа Петя Бахарова

г-н Тодор Варчев

Отговорни редактори на вестник «Монитор»

6.04.2010 г.

Уважаема госпожо Кръстева,

            Във връзка със статията „Наркомани избиха зъби на доктор” от Соня Ангелова, публикувана във вестник „Монитор” в броя от 6 април 2010 г., ние от фондация „Инициатива за здраве” протестираме срещу начина, по който е написан материала.

            Като НПО, работеща от 12 години в сферата на зависимостите и като хора, които вярват в силата на медиите, ние се изразяваме против омразната реч, която е ползвана в тази статия. Тя тенденциозно налага представи в обществото, че зависимите хора са агресивни, лоши родители и негодни граждани на страната. Тези твърдения са напълно неверни от професионална гледна точка. Зависимите са хора със заболяване, което е лечимо и с което трябва да се борим. В големия процент от случаите, те не са агресивни, а болшинството от зависимите родители се справят добре с ролята си.

            Факт е, че имаше два инцидента с деца, които намериха достъп до метадона на родителите си, но това се изолирани случаи, от които никой не е защитен. Ежедневно в „Пирогов” влизат деца, които са имали същата съдба с други медикаменти, но техните родители не са зависими, това не се отразява в медиите, а родителите не са обявени за негодни.

            Материалът оставя и впечатлението, че всички зависими са престъпници и трябва да бъде измислен начин да бъдат спрени, което отново не се отнася да голяма част от тях. Факт е и че в страната не съществуват достатъчно терапевтични програми за лечение, но за това не могат да бъдат обвинявани зависимите. Подобни статии допълнително наслояват напрежение спрямо нашите клиенти и правят работата с тях още по-трудна.

            Надяваме се, че нашата позиция ще бъде отразена от Вас и че ще вземете нужните мерки стигматизиращите статии във Вашите издания да бъдат сведени до минимум. Надяваме се също, че журналистите, работещи за Вас, ще публикуват истинни и коректни материали. Във връзка с това Ви призоваваме да публикувате материал с контрааргументи на мненията, публикувани в статията, за които сме готови да ви съдействаме.

С уважение,

Екипът на Фондация ”Инициатива за здраве”

Реклами
Публикувано на 1 и тагнато, . Запазване в отметки на връзката.

Вашият коментар

Попълнете полетата по-долу или кликнете върху икона, за да влезете:

WordPress.com лого

В момента коментирате, използвайки вашия профил WordPress.com. Излизане /  Промяна )

Google+ photo

В момента коментирате, използвайки вашия профил Google+. Излизане /  Промяна )

Twitter picture

В момента коментирате, използвайки вашия профил Twitter. Излизане /  Промяна )

Facebook photo

В момента коментирате, използвайки вашия профил Facebook. Излизане /  Промяна )

Connecting to %s